Cizrna v naší kuchyni a na paprice

Cizrna v naší kuchyni a na paprice
20. listopadu 2014 Kafemlýnek

Recept z Kafemlýnku 18/11 2014.

Vyšlechtěna byla před více než 7 000 lety v oblasti jihovýchodního Turecka nebo v Sýrii. Cizrna obsahuje téměř všechny vitamíny a minerální látky, obsahuje hodně železa (více než jiné druhy luštěnin), ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Možná jste se s ní setkali v podobě známé pomazánky zvané „hummus“. Pokud chcete z cizrny připravit pokrm, musíte na ni, stejně jako na jiné luštěniny, myslet den předem. Mám tu recept na:


Cizrnu na paprice - úžasně krémová a bez mouky


½ balíčku cizrny (cca 250g) + bobkový list, nové koření a kmín k vaření cizrny
Olivový olej
1 lžíci sladké papriky
Cibuli (1 nebo 2)
1 smetanu (použila jsem rostlinnou sojovou smetanu)
Na dochucení – sůl, případně Solčanku nebo trochu zeleninového BIO bujónu
K podávání – čerstvou petrželku, jako přílohu chleba, těstoviny, rýži ...

½ balíčku cizrny (cca 250g) + bobkový list, nové koření a kmín k vaření cizrnyOlivový olej1 lžíci sladké paprikyCibuli (1 nebo 2)1 smetanu (použila jsem rostlinnou sojovou smetanu)Na dochucení – sůl, případně Solčanku nebo trochu zeleninového BIO bujónuK podávání – čerstvou petrželku, jako přílohu chleba, těstoviny, rýži ...


Postup
Den předem namočenou cizrnu slijeme, propláchneme a uvaříme v čerstvé vodě. Přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a kmín. Pozor, nesolíme, sůl se doporučuje přidávat až později, aby luštěnina lépe měkla. Vaříte-li cizrnu v klasickém hrnci, počítejte asi 1,5 hodiny, v papiňáku bude měkká asi za 40 minut. Vedle si na pánev zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli (třeba na olivovém oleji), přidáme dle chuti červenou papriku, asi polévkovou lžíci a krátce promícháme, aby se paprika nespálila. Hned přidáme libovolné množství cizrny i s vývarem, raději trochu méně, dolít můžeme vždycky. Poté přidáme smetanu (buď klasickou, nebo rostlinnou např. sójová je lehčí na trávení). Necháme asi 5 min. povařit. Pak odebereme asi 2 naběračky cizrny na paprice a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Tato hladká hmota poslouží na zahuštění celého jídla, tím se vyhneme mouce. Podáváme s chlebem, těstovinou nebo rýží a čerstvou petrželkou.

NyníKoncert komorní hudby
Skladba: Sonatina a moll pro housle a klavír D 385 (1816) - Minuetto; Autor: Schubert Franz; Sóla: Bankas Atis - housle, Heller Norbert - klavír
22:30Tip týdne
23:14Písně
23:50Duchovní slovo
23:58Simeonovo kantikum
00:00Hymna a chorál
00:05Hitparáda

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.