Kontrabáš a vločkový koláč
podle Hany Beránkové, zakladatelky mateřského centra v Tišnově
Kontrbáš je klasické valašské jídlo ze zapečené pohanky abrambor, výborná pochoutka, příprava je rychlá a chutná i dětem. Základem je sypká vařená pohanka, která se smíchá s uvařenými bramborami, česnekem, solí a majoránkou. vše se rozprostře na plech a prudce zapeče.
Vločkový koláč - rychlý, velmi dobrý a poměrně zdravý koláč, který dlouho vydrží a já ho peču vždycky na akce našeho centra. smícháme 3 šálky ovesných vloček, 1šálek hrubé sojové mouky, 1 šálek hladké pšeničné mouky, 1 šálek rozinek, ořechů, semínek, 1 šálek oleje, půl šálku cukru, 2 vejce, skořici, sůl, špetku kypřícího prášku, mléko dle potřeby. Hustou hmotu rozprostřeme na vymyzaný a vysypaný plech, upečeme dorůžova asi půl hodiny. Lepší je uleželý, vhodný na cesty.