Recept z Kafemlýnku Zázvorový likér i sirup

Manželé Pospíšilovi se s námi rozdělili nejen o svůj čas, ale také o předpis na dvě dobroty vhodné pro sychravý zimní čas.
likér: 1/2 l vodky (nebo slivovice, raději ne rum, který už aroma má, vodka je vhodnějši - jemnější bez výrazné chuti)
cca 10 cm nebo víc než 100 g zázvoru (nastrouhat)
1 citron (oloupat kůru, na kostičky nakrájená dužina)
1 pomeranč ( - " - )
6 polévkových lžic medu
Vše dát do širší uzavíratelné lahve na 3 dny louhovat, poté přecedit přes plátno (plátěný kapesník, utěrka…) a slít do lahviček/plácaček, které uchováváme v chladu. Já zbytek zázvoru, citronu a pomeranče dám do malé skleničky do lednice a ráno používám lžičku na posílení imunity (zázvor po louhování není už tak silný a dá se jíst).
sirup za studena:
cca 10 cm nebo víc než 100 g zázvoru (nastrouhat)
2-3 citrony (oloupat kůru, na kostičky nakrájená dužina)
cca 6 (nebo i více) polévkových lžic medu
hřebíček - 5 ks
skořice celá - 3 ks
Do širší sklenice postupně skládat vrstvičku zázvoru s částí citronu a koření a zakapat medem (ten bude i poslední horní vrstvou ve sklenici). Opět po cca 3 dnech louhování scedit, slít do lahviček a uchovávat v ledničce. Děti od 3 let ráno jednu štamprli na posílení imunity, dospěláci i víc a třebas i během dne :)
Také já Vám i za manžela přeji krásný zbytek adventu a požehnané Vánoce!