Kávové recepty od Aničky Mackové

26. dubna 2007 Kafemlýnek Autor: Karolina Antlová

Turecká káva, Mocca káva, Božská káva - recept od kolegy 

 

Turecká káva: 1-2 porce
10-15g(2-3 lžičky)mleté kávy
1-2 lžíce pískového cukru
1/8-1/4l vody

Kávu nejdříve v misce nebo porcelánovéhm hmoždíři třeme s cukrem. Čím vzácnější host, tím déle třeme(nejvíc však 5 minut). Pak vše přesypeme do džezvy, zalijeme vodou a dáme na oheň. Zahřejeme do bodu varu a ihned z ohně sejmeme. Rozléváme do malých pohárků a jen zvolna pijeme.

Mocca káva : na 1 porci počítáme o něco více než 1/8l vody
1-2 lžičky mleté kávy(7-10g)

Do konvice s vroucí vodou nasypeme kávu, necháme přejít varem a ihned sejmeme z ohně. Krátce necháme stát a pak zalijeme 1-2 lžícemi studené vody. Káva klesne rychle ke dnu. Hned ji přelejeme nebo lépe přecedíme přímo do šálků. Připravujeme-li větší množství najednou, přecedíme ji do konviček.

Božská káva - recept od kolegy :

Tato káva se vaří jen dobrým přátelům pro krásné chvíle.
připravujeme do vysokých sklenic
na dno nalijeme slazené kondenzované mléko (přiměřeně)
mléko zalijeme koňakem, opět přiměřeně
následuje silná, překapaná káva a vše završí kopec šlehačky

Pokud jste staromilec a rádi si vaříte klasickou kávu, tak pro vás mám pár rad: káva by měla být čerstvě pomletá a spaříme ji natřikrát a to vždy vodou vařící. Kávu používejte jako léku nebo pro dobrou pohodu, není vhodná jako pitný režim