Báječný sněhovo-tvarohový řez s ovocem

Báječný sněhovo-tvarohový řez s ovocem
21. února 2017 Kuchařky Autor: Irena Kintrová

Receptů na výborné domácí moučníky není nikdy dost, tenhle má sněhovou čepici. Kafemlýnek 21. února.

Suroviny:
listové těsto 1 ks, meruňkový kompot (nebo mražené kyselejší ovoce cca 200 gr. či víc), 
smetana ke šlehání 33 %, ovoce na dozdobení

Tvarohová náplň:
1x měkký tvaroh - 500 g
5 dcl mléka
160 g cukru krupice
1 vejce
1 ks vanilkový pudink 
2 lžíce oleje

Sněhová vrstva:
200 ml odstátých bílků (asi ze 3 - 4 vajec) - ne přímo z ledničky
4 až 5 lžic moučkového cukru
sůl na špičku nože 
1 vanilkový cukr
 
Postup: Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole do velikosti plechu tak, abychom měli zvednuté okraje o cca 2 cm. Na těsto naskládáme dobře okapané kompotované nebo mražené ovoce (výborný je rybíz), zalijeme tvarohovou náplní, kterou vytvoříme rozmícháním všech uvedených ingrediencí. Náplň je hodně tekutá, při pečení díky pudinku ztuhne. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do zrůžovění okrajů a ztuhnutí náplně.
Pokud by se nám stalo, že se při pečení začne koláč uprostřed zvedat a praskat, nožem vzduchovou bublinu propíchneme.
Když budeme mít koláč téměř upečený, naneseme na něj sněhovou vrstvu, kterou si uděláme do tuha vyšleháním bílků se solí, do kterých nakonec zašleháme cukr a koláč vrátíme zpět do trouby.
Pečeme, až sníh zezlátne. Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout, porce můžeme ještě ozdobit kouskem ovoce, aby každý mlsal věděl, do čeho jde!