Cuketové variace a pizza

2. srpna 2016 Kuchařky, Kafemlýnek Autor: Irena Kintrová

Recepty z Kafemlýnku 2. srpna 2016. První z knížky "Paulínky v kuchyni", druhý od posluchačky Míši.

Cuketa s rajčatovým protlakem a bramborami

2 cukety, oliv olej, česnek, sůl, 4 brambory, 1 malá konzerva rajčat. protlaku, sušené oregano, mletý černý pepř

Oloupené brambory umyjeme a nakrájíme na kostičky, cukety rovněž. Na oleji krátce osmahneme krájený česnek, až zavoní, přidáme brambory, pepř a sůl a krátce na menší teplotě dusíme. V případě potřeby podlijeme troškou vařící vody. Po změknutí brambor přidáme cuketu, až začne měknout, zamícháme protlak a dochutíme oreganem.

Cuketová pizza od Míši

40 dkg nahrubo strouhané cukety, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje. 1 prášek do pečiva, sůl (vejce). Suroviny na náplň (sýr, šunka, rajčata, dušené houby atd...)

Suroviny smícháme do vláčného těsta, pokud se rozpadá, přidáme vejce, vyválíme placku nebo kruh do koláčové formy, krátce na vyšší teplotu předpečeme, aby se vytvořila kůrka a pak poklademe náplní podle chuti. Dopékáme při nižší teplotě minimálně 20 minut, aby se placka propekla.