Letní blumový salát

Letní blumový salát
25. srpna 2015 Kuchařky, Kafemlýnek Autor: Irena Kintrová

Máte zahrádku nebo chodíte kolem stromu plného mirabelek, blum či žlutých a červených blumových "špendlíků"? Co takhle udělat z nich něco jiného než tradiční koláč nebo buchtu na plech?

Pohled na trávník posetý zralými spadlými blumami mě inspiroval k hledání receptu z tohoto ovoce a nabízím ten, který mi připadá, že se dá udělat i s dětmi:

Potřebujeme čtyři zralé broskve, dvacet zralých blum, asi třicet hroznů bez pecek, jeden malý meloun. Asi tři citróny a čtyři lžíce medu. Sklenice jablečného moštu nebo domácí ovocný sirup s vodou půl na půl. Dá se doplnit i nakyslými letními jablíčky.

Všechno ovoce omyjeme, případně oloupeme a nakrájíme na kostičky do větší misky, zakapeme šťávou z citrónů a dobře promícháme s medem. Zalijeme sklenicí moštu či šťávy a necháme tři hodiny v chladu louhovat, aby ovoce pustilo šťávu. Pak ochutnáme, dosladíme nebo okyselíme, případně dolijeme trochu studené vody. Salát by neměl být ledový, jen chladný.