Mátovo meduňkový sirup

Mátovo meduňkový sirup
23. srpna 2016 Kuchařky, Kafemlýnek Autor: Irena Kintrová

Přebujelá meduňka a máta může mít nový způsob využití. Recept z 23. srpna 2016.

Suroviny:

Dvě hrsti nasekané máty

Dvakrát až třikrát tolik meduňky

1 kg cukru

1 litr vody

2 velké citróny (nebo raději tři až čtyři) s okrájenou kůrou - pokud jsou "bio" a kůra není stříkaná, nevadí. Kůra se dá oškrabat silnější rovnou škrabkou na zeleninu

Nastříháte rostliny - mladé lístky před kvetením jsou více aromatické, ale dají se použít i kvetoucí  rostliny se stonky - a propláchnete ve studené vodě- např. na sítu. V hrnci svaříte vodu s cukrem, až se cukr dokonale rozpustí, přihodíte nastříhané natě a krátce povaříte (cca 3 minuty - aby bublalo).  Odstavíte a jak trochu ochladne, přidáte na kolečka nakrájené citróny a ponoříte je. Studené nechejte v chladu louhovat přes noc. Druhý den směs krátce povaříte a přes husté sítko nebo plátýnko cedíte do vypařených sklenic. Kdo má velký mrazicí pult - může studené nalít do petláhví a zmrazit, pro rozmrazení uchovávat v lednici.

Při prvním pokusu jsme udělali sirup slabý, ale hodně sladký, takže jsme k němu při servírování vymačkali jeden citrón - do džbánu šťáva z 1 citrónu, 1 a půl cm sirupu, dolít vodou - výborné, osvěžující.