Polévka z dýně Hokaido

Polévka z dýně Hokaido
6. října 2015 Kuchařky, Kafemlýnek Autor: Irena Kintrová

Jak udělat večeři z toho, co roste na zahradě? No přece utrhnout jednou dýni a uvařit z ní polévku! Kafemlýnek 6/10 2015.

Suroviny:
1 dýně hokaido - velikost střední
sůl
1 větší lžíce polévkového koření bez glutamanu (Zdravita, Ram Ram, Dobré koření...), pokud nemáme, stačí na másle lehce osmahnout menší na drobno krájenou mrkev, kousek celeru, petržele - kořen, malý česnek, kousek cibule, doplnit kouskem zelené petrželové natě...
1 smetana
lžíce másla

- jako vložka do polévky na másle osmažené kostičky housky nebo jako příloha na troše másla opečený toustový chleba

 
Postup: Dýni rozkrájíme a zbavíme semínek. Rozkrájíme na kostky i včetně slupky, osolíme a přidáme koření, (nebo připravenou trochu kořenové zeleniny), dochutíme strouhaným muškátovým oříškem - ale opatrně. Vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, přidáme 1 smetanu a polévkovou lžíci másla.
Polévka je hustá, krémová s lahodnou chutí. Přisypeme osmahnuté kostičky rohlíku, nebo trojúhelníčky toustového chleba.