Žloutkový řez pod sněhem

Žloutkový řez pod sněhem
26. dubna 2016 Kuchařky, Kafemlýnek Autor: Irena Kintrová

Recept Ivany Horákové na pracnější, slavnostní dobrotu z 26. dubna 2016.

Trochu pracnější, ale k narozeninám, nebo jiné oslavě se hodí. Vyzkoušela jsem nový recept na www.recepty.cz pod názvem "Obližprst".

Celkově potřebujete 10 vajec, což se mi zdálo moc, tak postačí 2, max. 3 vejce. Polevy bude sice trochu méně, ale ušetříme. Spodní část je tmavá, na ní je pak žloutková poleva a na ní sněhová. Je to nadýchaná, efektní a chutná dobrota, ovšem upravte si podle a obsahu peněženky právě počet vajec a také množství cukru.

Vejce 5 ks
Moučkový cukr 100 g
Kakao 2 lžíce
Polohrubá mouka 100 g
Prášek do pečiva 1 ks
Rostlinný olej 1/2 dl
Tuk
(Na plech)  
Krém Žloutek 5 ks
Mléko 2 dl
Hladká mouka 2 lžíce
Vanilkový cukr 1 ks
Máslo 250 g 
další... Bílek 5 ks
Krém 2 Bílek 5 ks
Moučkový cukr 300 g
Čokoládová poleva  

Postup:
Žloutky našleháme s cukrem, postupně přidáme tuhý sníh z bílků, kakao, mouku s práškem a olej, dobře promícháme. Těsto rozetřeme na tukem vymaštěný plech, vložíme do trouby a upečeme.
Žloutky ušleháme s mlékem, moukou, cukrem nad párou do zhoustnutí, pak vychladlé utřeme s máslem. Bílky ušleháme nad párou s cukrem do hustého nadýchaného sněhu.
Na řez natřeme stěrkou žloutkový krém, na něj ještě natřeme vrstvu sněhu a polijeme čokoládovou polevou, posypeme strouhanými ořechy.