Vánoční Glog zahřeje i toho, kdo je grog(-y)

26. dubna 2007 Kafemlýnek Autor: Karolina Antlová

recept prý na finský vánoční nápoj

Láhev červeného vína (0,7 nebo 1,0 litr), 1 dcl vodky, 10 kostek nebo lžiček cukru, 1 celá skořice, 1 celý zázvor, 1/4 listru vody + loupané mandle nakrájené na nudličky a vyprané (na jednu velkou sklenici dáváme cca 15 rozinek a 10 rozkrájených mandlí)

Nejprve svaříme 1/4 litru vody s cukrem a veškerým kořením cca 10 minut, ohřejme červené víno pouze na 80 stupňů, nesmí vařit. Smícháme s cukrovou vodou, stáhnememe koření a přidáme vodku. Nalijeme do sklenicdo větších sklenic dáme mandle a rozinky a přelijeme vzniklou směsí. Rozehřeje zkřehlé tělo ale dá se pít i studené. Kdo nesežene zázvor, nevadí, rovněž odpůrci vodky mohou jednu přísadu vynechat a přesto budou příjemně překvapení. Po požití Glogu neřiďte motorová vozidla a raději ani větší domácnost.:-)))