Mezi slovy: o plýtvání jídlem

Mezi slovy: o plýtvání jídlem

Pořad v souvislostech


O plýtvání jídlem
Budeme vysílat

Příroda je Boží chrám, fenomén poutnictví
O životě, který je nádherný
O životě, který je nádherný
Vysílali jsme


Podnikatel a křesťan

Karel Dvořáček - spisovatel neprávem zapomenutý

Karel Dvořáček - spisovatel neprávem zapomenutý
Audioarchiv
14. května 2018 Mezi slovy Autor: Petr Pospíšil

V českých školních jídelnách se ročně vyhodí až 48 tisíc tun jídla za dvě a půl miliardy korun. Zbytky končí ve spalovnách. Jiní si naopak školní obědy nemohou dovolit. Vysíláme ve čtvrtek 17. května v 9.30, opakujeme v sobotu ve 22.10.

Zbytky vyhozených jídel by za rok naplnily 1600 nákladních aut Tatra, které by vytvořily 6 km dlouhou kolonu. V přepočtu na jednotlivé porce jde o 96 milionů obědů. Ptali jsme se přímo ve školní jídelně některých studentů, proč jídlo vyhazují. Jejich odpovědi pak analyzujeme s ředitelem, odborným garantem a předsedou spolku Skutečně zdravá škola Tomášem Václavíkem. Při té příležitosti představíme stejnojmenný projekt, který se snaží plýtvání jídlem zamezit a motivovat školy k šetrnému hospodaření s potravinami.

Pohled z opačné strany nabídne redaktor Štěpán Havlíček, který natáčel s manažerkou charitativních projektů obecně prospěšné společnosti Women for women Janou Skopovou. Organizace zaštiťuje projekt Obědy pro děti, které financují školní stravování dětem ze sociálně slabých rodin.

Pořad připravil redaktor Petr Pospíšil.