Dubová kůra, kopřiva, mrkev...

26. dubna 2007 Vítejte, senioři Autor: Magda Hauserová

Dubová kůra se uplatňuje v léčbě krvácení všeho druhu. Odvar se používá i zevně formou koupelí či obkladů. Pomáhá především při různých kožních onemocněních, zánětech, špatně se hojících poraněních nebo hemeroidech. Snižuje potivost nohou. Jako kloktadlo se používá při zánětech sliznice úst a hrtanu.

Kůra se vaří až hodinu, proto ji do směsí vaříme zvlášť a pak oba roztoky slijeme.

K dubnovému bylinkaření patří i pití různých čajů posilujících játra – k jaterním léčivkám patří kořen a nať pampelišky, kořen čekanky, nať řepíku či oddenek pýru.

Pro funkci jater je také důležitý vitamín B – pivovarské kvasnice nebo běžné droždí.

Čaj by měl obsahovat jednu z hořkých bylin např. pelyněk či zeměžluč. Dále měsíček nebo světlík, třezalka nebo řebříček a hluchavka. Byliny smícháme stejným dílem. Lžíci zalijeme třetinou litru vroucí vody a necháme 15 min. odstát. Pijeme 3× denně, čtvrthodinu před jídlem.

Během kůry nepijeme alkohol – zatěžuje játra.

Ke zlepšení kondice zařazujeme do jídelníčku více mrkve. Nastrouháme ji a jemně opražíme na rostlinném oleji.

Ve zdravé jarní kuchyni by neměla chybět kopřiva – podporuje látkovou výměnu, pročišťuje krev a má řadu příznivých i léčivých účinků.

V jídelníčku si můžeme na kopřivě pochutnat v polévkách, nádivkách, salátech, pomazánkách apod. Chutná i jako špenát.

Kopřivový sirup: 250 g kopřivy povaříme v 1,5 l vody. Přes noc necháme vyluhovat. Scedíme, přidáme 500 g cukru a vaříme do hustoty medu. Užíváme 3× denně dvě polévkové lžíce.