Rakytník je plný vitamínů

6. září 2007 Vítejte, senioři Autor: Magda Hauserová

Stejně jako šípky má rakytník řešetlákový bohatý obsah vitamínu C, proto jej můžeme využít ve stejných případech jako plody růže šípkové, například v prevenci chřipkových onemocnění.

Oranžovohnědé bobule rakytníku zrají od září do října a mají příjemnou ananasovou vůni. Nejvíc účinných látek obsahují na počátku zralosti. Rakytník je u nás neprávem opomíjený především proto, že se nesnadno sklízí. Na trnitých větévkách drží velmi pevně, při trhání se plody snadno rozmačkají a šťáva vyteče bez užitku. U našich německých sousedů i v řadě jiných zemí je přes zmíněnou nevýhodu velmi oblíbený.

Z rakytníku můžeme připravit např. sirup. Šťávu po vylisování plodů necháme ustát. Pak odstraníme sedlinu. Asi 2 minuty povaříme prudkým varem. Na 350 ml šťávy potřebujeme 650 g cukru. Za horka plníme láhve.

Proti únavě a pocitu rozlámanosti mohou pomoci zmražené plody. V mražáku je můžeme uchovávat po celý rok. Dvě čajové lžičky necháme rozmrazit a rozmačkáme ve sklenici vody. Do nápoje přidáme trochu medu. Na posílení organizmu pijeme jednu až dvě sklenice denně.