Babiččin jablečný páj

Stačí zajít do sklepa a dobrota je na cestě!
225 g másla
50 g cukru krupice
1 vejce
1 žloutek
350 g hl. mouky
Náplň:
2 kg jablek (okrájených a na měsíčky)
šťáva z ½ citronu
125 g krupic. cukru
1 lžička skořice
špetka str. mušk. oříšku
20 g másla
malý panák brandy, nebo amaretta
malý hrnek mléka na polití
Těsto: máslo, cukr vejce a žloutek promícháme, poté po třetinách přidáme mouku a těsto rukama důkladně propracujeme. Zabalíme do potravinářské folie a necháme asi 45 min. uležet. Jablka okrájíme, nakrájíme na tenké měsíčky a vložíme do hrnce s citr. šťávou, cukrem, skořicí, muškátovým oříškem a brandy. Přidáme také 4-6 lžic studené vody a vaříme asi 4 minuty. Poté stáhneme z ohně, přidáme máslo a necháme je rozpustit.
Troubu předehřejeme asi na 210 st. C
Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 23 cm. Přesahující okraje odřízneme, pak těsto poklademe jablečnou směsí. Odříznuté proužky těsta znovu vyválíme a rádýlkem z něj nakrájíme tenké proužky na ozdobu. V místech, kde se těsto kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřeme mlékem a pečeme 45-50 min.