Babiččin jablečný páj

Babiččin jablečný páj
2. prosince 2014 Kafemlýnek

Stačí zajít do sklepa a dobrota je na cestě!

225 g másla

50 g cukru krupice

1 vejce

1 žloutek

350 g hl. mouky

Náplň:

2 kg jablek (okrájených a na měsíčky)

šťáva z ½ citronu

125 g krupic. cukru

1 lžička skořice

špetka str. mušk. oříšku

20 g másla

malý panák brandy, nebo amaretta

malý hrnek mléka na polití


Těsto: máslo, cukr vejce a žloutek promícháme, poté po třetinách přidáme mouku a těsto rukama důkladně propracujeme. Zabalíme do potravinářské folie a necháme asi 45 min. uležet. Jablka okrájíme, nakrájíme na tenké měsíčky a vložíme do hrnce s citr. šťávou, cukrem, skořicí, muškátovým oříškem a brandy. Přidáme také 4-6 lžic studené vody a vaříme asi 4 minuty. Poté stáhneme z ohně, přidáme máslo a necháme je rozpustit.

Troubu předehřejeme asi na 210 st. C

Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 23 cm. Přesahující okraje odřízneme, pak těsto poklademe jablečnou směsí. Odříznuté proužky těsta znovu vyválíme a rádýlkem z něj nakrájíme tenké proužky na ozdobu. V místech, kde se těsto kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřeme mlékem a pečeme 45-50 min.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.