Borůvková nebo jiná ovocná bublanina

Borůvky už jsou zralé, hurá na Vysočinu na ně! Není jich moc, ale nasbírat se dají. Pokud nemáte, stačí rybíz, jahody, maliny a hurá do trouby!
250 g cukru
100 ml oleje
250 g polohrubé mouky (lze přidat půl dávky jiné mouky - žitné, špaldové...)
půl prášku do pečiva
3 vejce
vlažné mléko na zvláčnění těsta
tuk a hrubá mouka na vymazání plechu nebo pečicí papír
Postup:
Žloutky utřete s cukrem. Mouku prosejte s práškem do pečiva. Do žloutků s cukrem přidejte olej, mléko a mouku a důkladně promíchejte. Pak zlehka vmíchejte sníh ze tří bílků a spojte.
Těsto vlijte na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou a posypejte borůvkami. Pečete asi 20 minut dozlatova.
Tenhle základní recept poslouží k pečení koláče i s jiným druhem ovoce.
Obměnit se dá tak, že přidáte navrch máslovou drobenku.
Nebo před nasypáním ovoce postříkejte těsto ze sáčku krémem z měkkého tvarohu utřeného s vanilkovým cukrem.