Černobílé pohádky
Dobročinnost může mít různé podoby - jednou z nich je i psaní příběhů. Kafemlýnek 3.prosince 2019 o tom bude vědět víc.
Ze Společnosti pro ranou péči, která v Brně poskytuje pomoc rodinám, do kterých se narodí dítě se zdravotním handicapem, přijde do Kafemlýnku představit projekt „Černobílé pohádky“ fundraiserka Irena Jelínková. Připomene, komu tato péče pomáhá, jak celý projekt vznikl a kteří ze známých spisovatelů věnovali svou pohádku do knížky, jejíž prodej tuto činnost podpoří. Společně s Irenou Jelínkovou pozvání do studia přijala i autorka jedné z pohádek Lucie Hlavinková.
KAFEMLÝNKOVÉ TIPY NA ČTENÍ:
Kromě "Černobílých pohádek" tu máme dva tituly.
První knížka „Jedné noci ve chlévě…“ je variací na vánoční příběh v méně obvyklém provedení. Hrdinou je tu starý volek, který bydlí sám v chlévě, který čeká na svého pána. Zatím u něj hledají přístřeší zvířátka v nouzi. A když se ohřejí, udělají místo někomu, kdo je v nouzi ještě větší a právě se potřebuje narodit. Půvabný jednoduchý text Guida Viscontiho doprovodila neméně půvabnými ilustracemi Alessandra Cimatoribus. Její ilustrace svou stylizací i barevností připomínají styl Jana Zrzavého. Podařenou knížku z dílny italských autorů vydal letos pro vánoční trh CPress pod Albatros Media. Knížka se jmenuje „Jedné noci ve chlévě“.
Další titul, který tu představíme, je také s vánočními motivy. Je to další z řady příběhových knížek Eduarda Martina a má název „Ježíšek podává ruku“. Kdo hledáte nějaké příběhy pro potěchu duše, krátká čtení s úvahami autora, máte po čem sáhnout. My jsme také zalistovali a vybrali opět čtyři zcela nové příběhy, které uslyšíte v době vánočních svátků v našem vysílání. Knížka „Ježíšek podává ruku“ vyšla u Karmelitánského nakladatelství.
RECEPTY OD HOSTŮ:
Ořechové placičky s kardamonem (od Ireny Jelínkové)
suroviny:
200g hořké čokolády
6 vajec
200g cukru moučka
200g másla
100g hladké mouky
200g mletých vlašských ořechů
1 čaj. lžička mletého hřebíčku
1 čaj. lžička mleté skořice
1/2 čaj. lžičky mletého kardamomu
čokoládová poleva
na ozdobení půlky ořechových jader nebo mleté ořechy nebo barevné sláma apod.
postup:
1. Rozpustíme čokoládu. Utřeme žloutky, cukr a máslo, vlijeme čokoládu.
2. Postupně přimícháme mouku, ořechy a koření.
3. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta
4. Těsto rozetřeme na vrstvě ca 1,5 cm na pečící papír na plech. Pečeme ca 20 min. na 175 °C.
5. Vystydlé těsto pomažeme čokoládovou polevou a ozdobíme.
6. Podáváme jako malinké řezy.
Masarykovo cukroví (od Lucie Hlavinkové)
180 g vlašských nebo lískových ořechů
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru krupice
1 žloutek
Ořechy na dvě hodiny namočíme do vody, usušíme, nasekáme na hrubší kousky. Suroviny se smíchají a vypracujeme těsto. Utvoříme válečky, zabalíme a necháme přes noc odpočinout v ledničce. Válečky pak ztuhlé nakrájíme na tenká kolečka, můžeme ozdobit nahoře ořechem. Pečeme na pečícím papíře při 150 stupních. Horké obalíme ve směsi cukru s vanilkou.