Děti a horečka

Děti a horečka
3. října 2012 Kafemlýnek

S podzimní mlhou a kolísáním venkovního počasí se do našich příbytků vplíží i změny teplot tělesných. O jejich užitečnosti či jiných aspektech byla řeč v Kafemlýnku 2. října 2012.

Kafemlýnek s tímhle tématem přivítal milého hosta, oblíbeného lékaře, prof. MUDr. Zdeňka Doležela, CSc, přednostu II. Dětské kliniky LF MU a FN Brno. Poradil nám, jak se utkat s vysokými teplotami, jak správně provádět měření teploty, zábaly, a čeho všeho si všímat při začínající nemoci u dětí.
V pořadu jsme si také řekli, proč je důležitý česnek v přicházejících podzimních dnech, dali jsme recept na česnekové víno, představili jsme knihu nakladatelství Grada pro zlepšení partnerské komunikace: "Jak to se mnou mluvíš?!" a odměnili jsme tři z vás, kdo jste nám poslali nějaký dotaz nebo postřeh k tématu.

A něco nového důležitého?

Ano. Možná znáte zaběhlý způsob měření teploty, kdy se z rektálního měření (v konečníku) odečítalo podle dřívějších doporučení některých lékařů půl stupně Celsia, aby se dosáhlo správné hodnoty. To ale není pravda! Naměřená teplota v konečníku odpovídá skutečnému stavu tělesné teploty pacienta.

Telefonát

Společenství Modlitby matek putovalo v sobotu 29. 9. 2012 už na 7. ročník tradiční pouti do baziliky Navštívení Panny Marie ve Frýdku. Své ohlédnutí nám nabídla Marie Göttlicherová, členka hnutí Modlitby matek z Frýdku. Program přinesl modlitbu růžence, adoraci, mši svatou za děti a společné občerstvení. Více na jejich stránkách.


Okénko do kuchyně - Česnek kuchyňský (allium sativum) 

Během října přichází nejvhodnější doba na sázení česneku. Proč bychom na něj neměli zapomínat a více jej řadit do svých jídelníčků? Možná proto, co všechno česnek obsahuje: vitamíny A, B a C, D, E, B1, B6, B12, karoten, z minerálních látek selen, vápník, jód, hořčík, fosfor, železo, draslík a sodík, z dalších důležitých látek jsou to bílkoviny a škrob, minimum tuků a cukrů.
Česnek podporuje trávení a obranyschopnost organismu. Běžně je používán jako přírodní antibiotikum, třeba při prevenci chřipek nebo při začínajícím nachlazení. Česnek přirozeně snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy. Účinkuje proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce. Hodit se vám tak může česnekové víno jako prevence nachlazení v těchto začínajících podzimních plískanicích.

Česnekové víno: Dvě až tři palice česneku (20 až 25 stroužků) rozetřeme a smícháme se šťávou ze tří citronů. Zalijeme litrem převařené vody. Zakryté ponecháme tři dny na temném místě. Získané víno scedíme a uložíme do tmavé láhve. Popíjíme dvakrát denně po lžičce vždy před jídlem. Pro užívání dětmi se poraďte s lékařem.
Česnek s medem je nejrozšířenějším prostředkem při nachlazení. Rozdrcené stroužky česneku promícháme s medem. Uchováváme v ledničce a užíváme po lžičkách před jídlem.
!Při všech česnekových kúrách se doporučuje vždy po měsíci užívání alespoň třítýdenní pauza!

Pro domácí pěstování je snadno dostupná i řeřicha, kterou si můžeme vypěstovat coby zásobárnu vitaminu C a jako posilu pro náš imunitní systém. Lístky řeřichy i s lodyhami nakrájíme, přidáme citrónovou šťávu a med. Promícháme a užíváme třikrát denně po půl lžičce.

RECEPT
Česnekový salát – čerpala jsem z webu recepty.vareni.cz
1-2 bílé jogurty, 2 stroužky česneku, 100g tvrdého sýru, 6 vajec natvrdo, sůl, cukr a pažitka – podle chuti
Postup: Prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný sýr promícháme se všemi dalšími ingrediencemi a necháme odležet. Podáváme s pečivem.


Pro duši

Lidé v zemích, které jsme si zvykli nazývat jako "rozvojové", v Indii nebo Africe, vypadají mnohem šťastnější než my. Dovedou se úplně rozzářit, umí se úžasně radovat a rádi se smějí. U nás v Evropě se s takovou radostí ze života moc nesetkáváme. Kolik jen denně na ulici, v práci, ve vlastní  rodině potkáme zasmušilých lidí. Jaké všelijaké výhrady máme ke svým životním podmínkám! Jak je to možné?

Co umí jiného lidé v Indii a Africe lépe než my? Rozhodně se nemají materiláně dobře, ale to, co my považujeme za samozřejmé, je pro ně důvodem k radosti. To, čeho my si sotva všimneme, je pro ně cenným darem. Nové oblečení, boty, jídlo, vybavení domu... Jak dlouho vydrží dítěti v Africe malá radost! Jak vděčně reagují na dobrodiní i dospělí!

A jak se daří nám? Plesá nám srdce radostí, když vstoupíme do supermarketu a vidíme přeplněné regály? Září nám obličej radostí, když v restauraci pročítáme jídelní lístek a nevíme, co si vybrat dřív, protože všechno vypadá tak lákavě? Pravděpodobně ne. Samotný nadbytek zjevně ke štěstí nevede. V každém případě sám od sebe nevede k radosti, pokud jej vnímáme jako samozřejmost.

Ale co nám tedy přinese radost? Vděčnost! Pocit, že jsme obdarováni, vede ke štěstí. Vědět, že za všechno dobré vděčíme Božímu požehnání, přináší radost. Nejlepším receptem na štěstí je vděčnost. Zkuste každý večer před spaním v osobní modlitbě vyjmenovat co dobrého vidíte kolem sebe, kdo se k vám dnes dobře zachoval, co vám udělalo radost, koho jste sami potěšili...

Až budeme zarovnané regály v obchodech a plnou ledničku doma vnímat jako dar, bude pro nás nadbytek jeden z důvodů k radosti.

(převzato z www.vira.cz a red. upraveno)

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.