Jarní nádivka se zelenými bylinkami

Listy medvědího česneku, zelená petržel, libeček, listy z pampelišek... To všechno se dá jíst a chutná, když vyrobíte jarní nádivku. Recept z Kafemlýnku 8. dubna 2014.
Kdo máte možnost vypravit se do lesa, na louku nebo máte zahrádku a rozeznáte bylinky, nabízí se vám možnost udělat si jídlo se zelenými natěmi - stačí spařit mladé kopřivy a pár listů pampelišek nebo sedmikrásek, nasekat lístky medvědího česneku a přidat zelenou nať petržele, libečku nebo mrkve ze zahrádky. Měla by toho být asi hrst v neposekaném stavu.
Základem jsou den staré rohlíky - podle počtu jedlíků - asi tři na osobu, na kostičky nakrájená slanina - asi deset deka na osobu. Větší kousek másla nebo Hery. Čtyři až šest vajec, muškátový oříšek, dva hrnky mléka. Kousek uzeného nebo pečeného masa - asi 40 deka.
Jednodušší varianta je: nakrájet na kostičky všechny rohlíky, dát do velké mísy. V rendlíku dát zpěnit na kostičky nakrájenou slaninu, až zesklovatí, vypnout vařič, přidat větší kus másla nebo Hery, až se rozpustí, přilijete dva hrnky mléka. Do směsi rozklepnete vejce, zamícháte (mléko nesmí být horké aby se vejce nesrazila), trochu osolíte. Přisypete nahrubo nasekané bylinky, přidáte čtvrt kávové lžičky nebo i méně nastrouhaného muškátového oříšku či květu a dobře promícháte. Tekutou směsí zalijete kostičky rohlíků. Měla by vzniknout mazlavá hmota, když se to ještě sype, přilejte mléko, když je to příliš mokré, přidejte strouhanku. Nakonec přidejte na kostičky krájené maso, promícháte, rozprostřete na plech nebo pekáč a pečete v troubě dozlatova, aby rohlíky křupaly. Je to neuvěřitelná dobrota, i když to krájení rohlíků bych radši zadala zbytku rodiny...
Výborné je to i s pečeným masem z králíka, kůzlete, kuřete nebo krůty. I když taková uzená vepřová krkovice má něco do sebe.
Labužníci radí rozdělit vejce, do mléka dát jen žloutky a udělat z bílků sníh - je to nadýchanější a také přidat na nudličky nakrájené mandle a domácí uzené. Ale i ta jednodušší varinta voní neuvěřitelně dobře.