Bramborové placky s jarním tvarohem

26. dubna 2016 tu máme upravený recept z knížky "Bezlepkové recepty pro děti" nakladatelství Grada.
- na obrázku vidíte mezi kapradím lístky medvědího česneku a není to náhodou - i ten se dá přidat do bramborových placek a jarního tvarohu!
- na bramborové placky:
1/2 kg moučnatých brambor, 100 gr bezlepkové mouky (buď speciální směs nebo přirozeně bezlepková rýžová, jáhlová, pohanková mouka nebo instantní sypká kaše), 125 gr strouhané goudy, 75 gr netučného tvarohu, dvě vejce, špetka soli a strouhaného muškátového oříšku, sádlo na smažení (olej se při zahřívání nad 120 stupňů přepaluje a vznikají těžce stravitelné sloučeniny)
-na zahradě nebo v čistém prostředí nasbíráme lístky medvědího česneku, petržel, pažitku, sedmikrásky, mladé lístky pampelišek, mladé kopřivy, mladou bršlici kozí nohu, ptačinec, česnáček... (podle toho, co znáte a jste si jistí, pokud ne, raději nesbírejte nebo si ověřte jedlost na internetových stránkách a u znalců. )
- celé brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě (můžete ji ochutit půl lžičkou celého kmínu), pak je oloupeme a ještě teplé rozmačkáme, přidáme mouku, sýr, tvaroh a vejce, aby vzniklo hladké těsto - podle chuti přidáme špetku soli, muškátového oříšku a první dávku nasekaných jarních bylinek, tvarujeme malé placky a opékáme obvyklým způsobem do zlatova, pak podáváme s jarním tvarohem
- na jarní bylinkový tvaroh:
250 gr měkkého tvarohu, 150 gr bílého jogurtu, 1 polévková lžíce slunečnicového oleje, 2 polévková lžíce na drobno sekaných bylinek (nepřidávat kopřivy - ty jsou lepší po tepelné úpravě)
- všechno smícháme nebo rozmixujeme s tvarohem do hladkého krému, dáme chladit do lednice a pak podáváme k plackám