Bylinkový sirup za studena

Bylinkový sirup za studena
22. srpna 2017 Kuchařky Autor: Irena Kintrová

Sirupy - tedy husté cukernaté šťávy určené k ochucení vody - lze vyrábět horkou i studenou cestou. Dnes přinášíme v Kafemlýnku způsob, kterým lze zachovat více vitamínů.

Inspirací byl pro nás internet i vlastní zkušenost. Pokud máte na zahrádce větší množství levandule, meduňky, máty, víte kde roste mateřídouška nebo jitrocel, kvetou vám růže, pak něco z toho určitě může posloužit k výrobě menšího množství hodně aromatické šťávy. Sbírat je potřeba ale jen na čistých místech bez aut a bez odpadků a být si stoprocentně jistý, aby nedošlo k záměně s jedovatými rostlinami.

Potřebujete větší sklenici a cca 300 - 500 gr bylinek – oprat, nechat okapat, pokud mají dlouhé stonky, nastříhat na menší kusy, ale nesekat! 1 kg hnědého třtinového cukru, 2 citrony a 2 limety v bio kvalitě - oloupat, nakrájet na plátky (z kůry by se vylučovaly hořké látky).

Výluh se vytvoří sám bez přidání další vody.

Na dno mísy nebo velké sklenice dejte vrstvu cca 2 - 3 cm bylinek, zasypat asi 2 cm cukru rovnoměrně zakrýt rostliny, na cukr poklást hustě plátky citrónu a limetek, pak znovu zelené natě a znovu cukr s citrónem. Neměly by vám vzniknout velké prázdné vzduchové kapsy, můžete natě i trochu smáčknout. Sklenici zavřete a uložte v chladu. Šťáva citrónu a cukr vyluhují natě, na dně sklenice každý den najdete o trochu víc sirupu, můžete jej odebírat postupně nebo nechat 2 - 3 týdny, pak přecedit přes látku.

Dobře promyslete kombinace a množství aromatických bylin - aby jedna nepřebila druhou. Také je třeba po třech týdnech udělat týdenní přestávku v užívání a hlídat si vzájemné interakce bylinek a užívaných léků (některé z bylin je tlumí, jiné posilují - třezalka, šalvěj, grep...).

 

 

 

 

 

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!