Jablečné čatní

Jablečné čatní
1. září 2015 Kuchařky, Kafemlýnek

Místo umělého kečupu, hořčice a kupovaných omáček můžeme uvařit z dostupných surovin dobrotu, která je plně nahradí i chuťově předčí.

Moje prababička dělala ze spadných hrušek výbornou rozvárku - sladkou omáčku k bramborovým plackám. Bohužel nikdy neprozradila recept. Že se z rozvařeného ovoce dá udělat i jiná než sladká varianta, na to už dávno přišli Indové a jejich chutney teď dostaneme i v obyčejné samoobsluze... Jenže není nad vlastnoruční variantu. (postřeh IK)

V Kafemlýnku 1/9 2015 nám svůj recept na pikantní čatní prozradila Olga Kusá, která má s výrobou dobroty z ovoce svoje zkušenosti.

Na zhruba čtyři střední zavařovací skleničky potřebujete:

- kilo oloupaných jablek bez jader nakrájet na kostičky (dají se použít i švestky nebo zelenina)

- nakrájet nebo nastrouhat větší kousek zázvoru

- čtvr kila cukru (víc chuti a vůně dodá hnědý nebo třtinový cukr)

- nasucho pečený česnek na plechu cca dvě paličky – pět až deset stroužků

- hrst hrozinek

- ¼ litru jablečný ocet nebo vinný ocet

- dochucení - skořice, hřebíček, pepř, bobkový list... – množství na začátek spíš méně, dochutit se dá i během vaření omáčky. Používá se buď drcená varianta nebo celé koření v nějakém vhodném propustném obalu 

- čtvrt kávové lžičky nebo víc soli

Všechny přísady smícháme a přivedeme k varu, dusíme v zakrytém hrnci na mírném ohni cca hodinu a půl až vznikne hrubší kompaktnější hmota. Hlídáme, aby se nepřipálilo.

Horkou směs plníme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme, po otevření uchováváme v lednici. Podává se v menším množství přímo s masem, zeleninou, k sýrům nebo toustům.

Jinak dáme v malé misce na stůl jako dochucovadlo.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.