Jablečné čatní

Místo umělého kečupu, hořčice a kupovaných omáček můžeme uvařit z dostupných surovin dobrotu, která je plně nahradí i chuťově předčí.
Moje prababička dělala ze spadných hrušek výbornou rozvárku - sladkou omáčku k bramborovým plackám. Bohužel nikdy neprozradila recept. Že se z rozvařeného ovoce dá udělat i jiná než sladká varianta, na to už dávno přišli Indové a jejich chutney teď dostaneme i v obyčejné samoobsluze... Jenže není nad vlastnoruční variantu. (postřeh IK)
V Kafemlýnku 1/9 2015 nám svůj recept na pikantní čatní prozradila Olga Kusá, která má s výrobou dobroty z ovoce svoje zkušenosti.
Na zhruba čtyři střední zavařovací skleničky potřebujete:
- kilo oloupaných jablek bez jader nakrájet na kostičky (dají se použít i švestky nebo zelenina)
- nakrájet nebo nastrouhat větší kousek zázvoru
- čtvr kila cukru (víc chuti a vůně dodá hnědý nebo třtinový cukr)
- nasucho pečený česnek na plechu cca dvě paličky – pět až deset stroužků
- hrst hrozinek
- ¼ litru jablečný ocet nebo vinný ocet
- dochucení - skořice, hřebíček, pepř, bobkový list... – množství na začátek spíš méně, dochutit se dá i během vaření omáčky. Používá se buď drcená varianta nebo celé koření v nějakém vhodném propustném obalu
- čtvrt kávové lžičky nebo víc soli
Všechny přísady smícháme a přivedeme k varu, dusíme v zakrytém hrnci na mírném ohni cca hodinu a půl až vznikne hrubší kompaktnější hmota. Hlídáme, aby se nepřipálilo.
Horkou směs plníme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme, po otevření uchováváme v lednici. Podává se v menším množství přímo s masem, zeleninou, k sýrům nebo toustům.
Jinak dáme v malé misce na stůl jako dochucovadlo.