Kuře na pivě

Recept Adriany Růžičkové na dobrotu z trouby.
Suroviny:
Jedno kuře, láhev piva, koření dle chuti, syrové brambory (na porci dva větší kusy na kostky nakrájené), asi 6 žampionů, 2 cibule, 2 středně velká jablka, olej
Postup:
Kuře napíchěte na dobře omytou a hlavně OTEVŘENOU láhev piva pokojové teploty (nesmí být ledové) a dobře zvenčí osolte a okořeňte. Položte na pekáč vymaštěný sádlem nebo vyložený pečicím papírem. Kolem kuřete rozložtě nakrájená jablka, houby i brambory (můžete přidat i slaninu, papriku...), přísady osolte.
Pokud nebyl vymaštěný pekáč, omastěte olejem a dejte do středeně vyhřáté trouby. Doba pečení kuřete záleží na tom, kolik váží. Např. 1,5 kg masa asi 1,5 hod. Pivo průběžně vytéká a podlévá suroviny.
Další pivo - tentokrát vychlazené - se doporučuje na podlévaní vlastní - u trouby je totiž horko - než se kuře upeče.
Pokud máte troubu s časovačem, můžete vyrazit na procházku a přijít k hotovému, jen zajistěte někoho, kdo by vám v polovině pečení kuře obrátil.