Letní studená okurková polévka

Velmi osvěžující recept z Kafemlýnku 22. července 2014.
Recept i s příběhem najdete ve třetím čísle Rodinného života z letošního roku:
Známý augustiniánský mnich a zakladatel genetiky, přírodovědec, opat a příležitostný zahradník, pěstoval v jednoduše vytápěných sklenících okurky. Protože se jim dařilo, vařili z nich pro chudé polévku. Varianty její úpravy nakonec modifikovali i pro vytříbený císařský jazýček.
Klášterní varianta:
okurky, česnek, podmáslí, olej, sůl, pepř, kopr
Císařská varianta:
okurky, česnek, kysaná smetana, podmáslí, vlašské ořechy, olivový olej, citronová šťáva, sůl, drcený kmín, bílý nebo růžový pepř, kopr, máta
Postup:
Okurky rozkrojte podélně, vyškrábněte jadérka a nastrouhejte, osolte a nechte odležet, aby pustily vodu, kterou slijte. Utřete česnek se solí, smíchejte s trochou oleje a vmíchejte i s okurkami do podmáslí a smetany. Zakápněte citronovou šťávou, přidejte nasekané ořechy a kopr a dochuťte ostatním kořením podle vaší chti. Dejte odležet do chladna a podávejte ozdobené mátou."