Medovník s ořechy
Recept od Aničky Mackové, asistentky našeho pana ředitele. Její medovník nám všem moc chutnal.
Potřebujeme: 50 dkg hl. mouky, 20 dkg cukru, 20 dkg másla, 2 celá vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, 2 lžičky jedlé sody
Vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly. Vyválíme placky (doporučuji na papíru na pečení), jednu upečeme hned (vyhřátá na 150˚C).
Dále si připravíme nádivku:
Na velkou pánev dáme 12 dkg másla, 8 dkg cukru, 30 dkg nahrubo nasekaných ořechů a 3 lžíce medu. Necháme zkarmelizovat a ještě horké natíráme na neupečenou placku. Upečeme.
Teď nás čeká příprava krému:
2dcl mléka, 2 lžíce hl. mouky se svaří a po vychladnutí zašlehá 1 máslo, 4 dkg cukru a 1 vanilkový cukr. Po vychladnutí placek natřeme krém na placku bez nádivky a přikryjeme plackou s nádivkou a dáme proležet. Ke krájení i mlsání je vhodnější další den.
K receptu Anička Macková dodává, že podle ingrediencí se tento moučník nehodí dělat častěji než 4krát ročně, ale o to více na něj všichni vzpomínají. Dobrou chuť.