Medvědí česnek v kuchyni

V Kafemlýnku 25. dubna na vás čeká recept na jídlo, které se dá uvařit jedině na jaře, kdy bylina "medvědí česnek" vyroste.
Pro znalce je sběr medvědího česneku jarním sportem, pro méně znalé je lépe koupit si jeho cibulky nebo poradit se či nechat obdarovat znalcem. Na určitých místech v lese může tvořit běhme března až dubna souvislý porost, který využívá příznivé světelné podmínky před olistěním stromů.
Patří do stejné rodiny jako česnek a pažitka, má typickou česnekovou příchuť i vůni, obsahuje stejné alergeny, ale v jiné míře a kombinaci. Jednou z možných úprav je:
MEDVĚDÍ ČESNEK V PIVNÍM TĚSTÍČKU
svazek listů medvědího česneku - 20 - 30 listů dle velikosti,
1 vejce
150 ml světlého piva
½ prášku do pečiva
150 gr mouky
1 kelímek bílého jogurtu
šťáva z 1 citrónu
olivový olej
sůl, pepř na dochucení
tuk na smažení
Listy opláchnout, osušit. Smíchat vejce s pivem, přisypávat mouku s pečicím práškem až vznikne hustší těsto než na palačinky, osolte, dochuťte, nechte chvíli odstát, aby mouka nabobtnala. Listy jeden po druhém máčejte v těstíčku a vkládejte do rozpáleného tuku, smažte dozlatova. Usmažené odkládejte na papírovou utěrku, až se přebytečný tuk odsaje, můžete servírovat za horka s jogurtovou zálivkou.