Modrá sezóna a šálek kávy

Modrá sezóna a šálek kávy
16. září 2013 Kafemlýnek

Možná si říkáte, že se sem nehodí psát o švestkách... Ale já říkám - proč ne? Kromě modré barvy mají ještě jednu vlastnost - připomínají nám, že jsme Hospodinem obdarovaní - množstvím úrody, množstvím času a také množstvím nepatrných příležitostí k radosti. Pro vaši radost přidávám malé zamyšlení, báječný recept a opravdu šťavnatou fotku parádních švestek!

Helena Horáková je naše manažerka, kromě toho zkušená matka dětí i vnoučat a kromě toho taky člověk, který je sice velice zodpovědný, ale většinu času i dobře naladěný a štědrý. Proto ji napadlo poslat pro Kafemlýnkové fanoušky a fanynky, potažmo i ostatní čtenáře těchto stránek, přiložený recept a fotku. Ode mne je tady

Modré zamyšlení:

V běhu dní, kdy plníme svoje povinnosti a naši bližní nám přidávají stále další a další úkoly, máme často pocit, že bychom potřebovali nějaký oddych, nějaké "modré pondělí"- přestávku, abychom nabrali dech. Protože toho, co musíme stihnout, je pořád tolik, že i kdybychom se pokrájeli, nebo zmodrali, stejně všechno nestihneme... A tak se ženeme: když je jaro, už se těšíme na léto a dovolenou, když je léto, máme po krk vedra i modrých dálek a těšíme se na podzimní zchlazení. Na podzim na nás zase padá tíseň a nostalgie, už se těšíme na vánoce, abychom tu zimu alespoň něčím vylepšili... Často nás žene strach: abychom něco nezmeškali, nezapomněli, neselhali, aby se na nás někdo nezlobil, nekřičel... A přesto, že se ženeme kupředu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, litujeme, že někde daleko za námi zůstala radost a je nám líto, co jsme nestihli a promeškali. Jenže... kdy konečně přetrhneme modrou cílovou pásku? Kdy konečně přijde ten den D, hodina H, chvíle CH a okamžik O, abychom si v tom chvatu a letu mohli říct - jé, mám všechno hotový, jdu ven! Jdu si sednout jen tak sluníčko, na lavičku. Chvilku se zastavím a užiju si krásy světa? Všimli jste si, jaké bylo letos krásné zářijové počasí? Viděli jste už vůbec tu úrodu? Že ne? Že jste neměli čas? Ale jděte! Okamžik, kdy by bylo všechno hotovo, nikdy nenastane. A my nikdy nedostojíme dokonale svým povinnostem. Ale i Hospodin na tuhle naši bolest jistě pamatoval... jinak by nám nenadělil "den sváteční". A já si myslím, že je škoda odkládat radost jen na neděli. Je třeba vidět kousek neděle kolem sebe každý den. Třeba jen chvíli. Jít a natrhat košík  báječných modrých švestek (nemají u sousedů přebytky?). Upéct koláč, udělat si šálek kávy a sednout si chvíli na tu lavičku... A Boží pokoj a chvála a velebení Božích zázraků všedního dne přijde k nám. Někdo tomu říká pocit štěstí... Ale my víme svoje... Tak nezapomeňte, až uvídíte tuhle barvu, je modrá sezóna!

 

Švestků koláč švestkový – rychlý a výborný

Suroviny:

1 sklenice nebo hrnek (200 až 250 ml) polohrubé mouky

1 sklenice nebo hrnek hrubé mouky

¾ stejné sklenice cukru krupice

1 sklenice mléka nebo kefíru

1/2 sklenice oleje

1 vejce

1/2 sáčku prášku do pečiva.

Drobenka – 150g polohrubé mouky, 150g cukru moučka a 100 až 150g pravého másla! promneme prsty na misce. (drobenky je hodně, dá i cca 50 g sypkých přísad ubrat)

Postřehy po vlastnoručním vyzkoušení - je to dávka surovin na menší plech, na velkém je těsto dost tenké. Zkuste také vyměnit dávku polohrubé nebo hrubé mouky za jemně mletou celozrnnou špaldovou. Drobenka se špaldovkou je taky moc dobrá a mlsalům radím místo 50 g mouky přidat mletý kokos - ňam ňam - je to obměna dražší, ale výživově bohatší... (Irk)

Postup: - mouku a prášek do pečiva nasypu do misky, promíchám, přidám cukr a ostatní přísady a opět řádně promíchám. Vznikne těsto podobné krupičné kaši. Plech na pečení vymažu tukem a vysypu hrubou moukou, nebo použiji pečicí papír. Troubu si zapnu na 180° až 200°C, rošt nechám uprostřed. Těsto naliji na plech a rozetřu rovnoměrně i do rohů (pokud je těsto řidší, popráším kokosem nebo mletými ořechy). Na těsto položím rozpůlené švestky (každou trochu obalím v mouce, aby se nepropadla těstem až dolů), posypu hustě drobenkou a dám koláč do trouby péct na 25 až 30 minut.

 Je výborný, lehký a okamžitě se sní

Můžete péci i s jiným ovocem, ale se švestkami je nejlepší!

 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.