Pokrmy z mikrovlnné trouby

19. ledna 2010 Kafemlýnek

Recepty z Kafemlýnku o výhodách i nedostatcích mikrovlnné trouby.

Brambory vařené 

Potřebujeme: brambory, sůl, voda; papírová, kuchyňská utěrka a igelitový sáček

Brambory očistíme, pokrájíme, osolíme, zabalíme do papírové, kuchyňské utěrky, vložíme do igelitového sáčku a ještě trochu pokropíme vodou (asi tak 1 lžící). Vložíme do mikrovlnné trouby na plný výkon a vlníme 5 min. Záleží na druhu brambor, ale některé jsou hotové už za 3 min. a přitom se nerozvařují.

Banánová bábovka

Potřebujeme: 2 vejce, 5 dkg másla, 12 dkg moučkového cukru, 20 dkg pol.mouky, 1 pr.do pečiva, 4 lžíce smetany (může být i zakysaná), 2 banány, 2 lžíce mletých ořechů nebo kokosu

Žloutky, máslo a cukr utřeme, přimícháme mouku s pr.do pečiva, smetanu a rozmačkané banány. Pak kokos nebo ořechy. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme bez zakrytí 8 minut na plný výkon. Po upečení necháme bábovku asi 5 minut dojít. Pak ji vyndáme a necháme vychladnout, vyklopíme, polijeme čokoládovou polevou nebo pokropíme rumem. Pozor, forma musí být nekovová, dobrá je třeba silikonová, protože se nemusí vymazávat, stačí ji jen vysypat moukou.

Ořechy zavařené v mikrovlnce

Potřebujeme: vlašské ořechy

Vyloupané ořechy nasypeme do vymytých a vysušených sklenic, neuzavíráme je. V mikrovnce vlníme 1,5 min. na plný výkon. Pak sklenice vyskládáme, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 min. Sklenice se po zavíčkování orosí, ale vlhkost se rychle vstřebá.

Takto zavařené ořechy vydrží mnoho let a po otevření chutnají jako čerstvé. Je to další varianta namísto jejich uchovávání v mrazáku.

Vaření rýže

Potřebujeme: rýže, voda, sůl

Do skleněné mísy dáme rýži v poměru např. 1 hrnek rýže, 2 hrnky horké vody a sůl. Mísu přiklopíme pokličkou. Dáme vařit na plný výkon na 12min. a po skončení necháme ještě 1min. odstát. Vhodné je používat klasickou sypanou rýži.

Knedlík rychlý z mikrovlnky

Potřebujeme: rohlíky, pol. mouka, 2 vejce, sůl, prášek do pečiva, mléko

1,5 hrnku starších rohlíků, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 2 vejce, ½ lžičky soli, ½ prášku do pečiva, 1,5 hrnku mléka (1 hrnkem rozumíme ten klasický čtvrtlitrový)

Rohlíky nakrájíme na malé kousky, přisypeme mouku, přidáme žloutky, sůl a prášek do pečiva, zalijeme mlékem. Dobře promícháme. Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme do těsta. Vymastíme bábovkovou formu (ne kovovou) V mikrovlnné troubě pečeme při 800 W 8 min. (tj.cca na 80% výkonu) a pak uvnitř necháme asi 2 - 3 minuty dojít.

Toto knedlíkové těsto se dá nalít  i do čtvrtlitrových hrnečků – předtím jsme je ale vymastili máslem…Po upečení knedlíčky jednoduše vyklopíme a pak krájíme tenkou nití.

 Na stránkách toprecepty najdete i další inspiraci!

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.