Pomazánka se zelení

Letošní jaro nás neustále inspiruje k růstu. Zase recept se zelenou natí! Ale uvažte sami - proč ne? Kafemlýnek 6/5 2014.
Suroviny:
dvě kostky jemného tvarohu
termizovaný sýr - např. Lučina
zakysaná smetana nebo jogurt
hrstka nasekané pažitky, řeřichy a třeba meduňky
na dochucení strouhaná mrkev, rozetřený česnek, špetka soli.
Základ tvoří dvě kostky jemného tvarohu nebo smetanového sýra, kostka Lučiny, půl kelímku zakysané smetany nebo jogurtu, hrst nadrobno nasekané pažitky, řeřichy, krásně do toho zapadne i pár lístků meduňky či jiného plevele. Lze přidat i jemně strouhanou mrkev podle chuti - doslazuje nebo rozetřený česnek - zostřuje.
Tvaroh, kysanou smetanu a Lučinu dáme do mísy, lehce osolíme a rozmixujeme na hladkou hmotu, můžeme zředit mlékem, vmícháme zelené natě, ale ne všechny, ochutnáme, aby to nebylo ostré. Podle chuti doplníme množství natě, můžeme zjemnit najemno nastrouhanou mrkví. Mažeme na chleby - nejlépe domácí, komu to chutná, může ještě sekanými natěmi posypat. Popíjíme k tomu mléko nebo bylinkový čaj, před spaním nejlépe meduňkový.
Zeleni zdar!