Recept na nivový špenát

Z Kafemlýnku Otázkiy rodičů 20. května 2014
Suroviny:
Asi pro dva lidi:
250 gr čerstvých špenátových listů
250 gr šlehaného tvarohu nebo lučiny
100 g sýru typu Niva,
200 gr anglické slaniny vcelku
plátky bramborových knedlíků nebo noky či špecle z bramborového těsta
- jarní celá nebo obyčejná cibule – asi dvě střední cibule nebo pět malých jarních kousků i s natí
pepř a sůl nebo stroužek česneku na doladění chuti
Postup
Na trošce sádla osmahnete slaninu nakrájenou na kostičky, až zezlátne, vyjmete kostičky na talíř a do výpeku dáte zesklovatět nadrobno krájenou cibuli, k ní pak za stálého míchání přidáváte šlehaný tvaroh a Nivu, až vznikne polotekutá směs. Do bílé hmoty nasypete zpátky osmahlé kousky slaniny a natrhané lístky špenátu bez středových tvrdých stopek. Směs zahříváme a mícháme, až lístky zavadnou.Ochutnáte a podle chuti přisolíte, dochutíte pepřem nebo troškou rozetřeného česneku.
Bramborovou přílohu zalijete naběračkou směsi, na povrchu ozdobíte špenátovými lístky nebo kousky slaniny co jste dali stranou, doporučuji všeho malé množství, je to velmi syté a pak si postupně přidávat.