Ryby v dětském jídelníčku
Teorie děti ke konzumaci ryb nepřitáhne. Především by měly vidět, že rodiče běžně ryby jedí. Zájem o pokrm z ryb u dětí prý probudí také to, když se budou podílet na přípravě.
Do dětského jídelníčku ryby podle odborníků patří. Abychom u dětí vzbudili zájem o pokrmy z ryb, můžeme děti nechat podílet se na jejich přípravě. Dítě může pomáhat plánovat jídelníček, sepsat nákupní položky a namalovat je. Doma může pomáhat i s vařením, „naolejovat“ rybu za pomoci štětce olivovým olejem a s budíkem v ruce hlídat, kdy bude upečená. Děti určitě zaujme naaranžovaný „veselý talíř“, kde z mrkve nebo sýra nastrouhaných na dlouhé nudličky je poskládáno moře a z koleček mrkve šupiny. Rybí maso se dá ochutit jogurtovou zálivkou nebo jednoduchou zeleninovou omáčkou. Ryby můžeme vmíchat do zeleninového rizota nebo těstovinového salátu. Chuť příznivě ovlivní i nastrouhaný sýr. Děti snášejí lépe ryby bez typického rybího zápachu, chutná jim obvykle tuňák či makrela. Podle odborníků dítě potřebuje ochutnat některá jídla až desetkrát, než jim přijde na chuť. Rybí maso obsahuje až 20 procent plnohodnotných bílkovin. Jsou v něm vícenenasycené mastné kyseliny, které podporují vývoj mozku a činnost nervové soustavy. Z minerálních látek jsou v rybím mase nejdůležitější vápník, fosfor, draslík, ze stopových prvků železo, zinek, jód a fluor. V rybím mase jsou i vitaminy skupiny B. Čerstvé ryby by měly děti jíst alespoň dvakrát týdně. Maso by mělo být bez přidaného tuku. Rozhodně nestačí dát dítěti rybí prsty, které jsou z mletého masa, osmažené a navíc jsou v nich mouka, strouhanka, vejce a ztužený tuk. Ryby v majonézových omáčkách nemají se zdravou stravou nic společného.