Slané zelené palačinky

Opět zelený recept, co byste také od Kafemlýnku v dubnu 2014 čekali?
Jaké zelené natě použít? Jen ty, které bezpečně znáte – vhodné jsou bylinky ze zahrádky – bazalka, rozmarýna, tymián, libeček, saturejka, majoránka – těch menší množství, doplnit můžete spařenými kopřivami, sedmikráskami, pampeliškami – ale pozor, jen mladé a dobře omyté lístky, velké listy jsou hořké.
Suroviny: 150 g špaldové nebo jiné celozrnné mouky, čtyři polévkové lžíce mouky hladké pšeničné, 4 vejce, litr mléka, Hrst až dvě zelených natí nebo bylinek (pozor na ty hodně aromatické, těch radši méně), lžička stolního oleje, sůl, sádlo na pečení
Do palačinek na slaný způsob si můžete udělat náplň – pomazánku z Lučiny nebo jiného smetanového sýra či šlehaného tvarohu, nastrouhaného kousku eidamu, trochy cibule a česneku.
V mléku rozmícháte mouku, sůl, trochu oleje a vejce, aby vzniklo hladké palačinkové těsto, když jsou v něm hrudky, můžete je i rozmixovat. Necháte půl hodiny odstát a pak přimícháte nasekané zelené byliny nebo natě. Smažíte palačinky, když se těsto trhá, přidejte hladkou mouku.
Pomazánku uděláte rozmícháním lučiny s přísadami, dochutíte a dokořeníte jak jste zvyklí.
Půlku slané palačinky namažete a složíte napůl. Můžete dovnitř přidat i kousek šunky.