Zapékaná zelenina z Kafemlýnku 29. září 2014

Zapékaná zelenina z Kafemlýnku 29. září 2014
2. října 2014 Kafemlýnek

Hostem pořadu byla Mudr. Hana Levíčková a recept vybírala podle zajímavých kritérií:

Vařím ráda a stále, abych zasytila své "hladové chlapy" doma, a tak jsem dlouho přemýšlela, který recept by byl ten pravý. Nakonec jsem se rozhodla, že pošlu recept na hlavní jídlo a nápoj, vhodný jak pro kojící maminky (tedy nenadýmavý, a co se týče jídla, též tvorbu mléka podporující), tak pro děti, o které pečují. Snad si pochutnají. Není to nic těžkého a hotové raz dva.

Potřebujeme:
- brambory
- mrkev
- fenykl
- 1 smetanu
- provensálské koření
- sůl, příp. trošku pepře
- olivový olej nebo máslo
- eidam

Příprava:
Zeleninu omyjeme, oloupeme, nakrájíme na špalíčky a necháme v osolené vodě povařit asi 10 minut. Mezitím rozehřejeme troubu, zapékací mísu vymažeme olivovým olejem či máslem a nastrouháme sýr. Slijeme zeleninu, nasypeme ji do mísy, přidáme provensálské koření, příp. špetku pepře, promícháme, zalijeme smetanou a dáme zapéct. Před dopečením hojně posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme. Dle chuti lze recept i nadále obměňovat a vylepšovat přidáním dalších ingrediencí - dalšími druhy zeleniny, koření, kostičkami šunky či opečené slaniny, zapéct s mozzarelou, ricottou či posypat parmazánem. Dalším nápadům se meze nekladou.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.