Zdravá výživa

Zdravá výživa
22. dubna 2013 Kafemlýnek

Máme na výběr velké množství potravin i pochutin, o to těžší je pak zachovat si zdravý rozum a nepřehánět, i když jisté omezení nám poskytuje pohled do vlastní peněženky. V Kafemlýnku 23. dubna 2013 jsem vám nabídli několik námětů k přemýšlení nad tím, co nám prospívá a co nikoliv.

Host Adriany Růžičkové - Mgr. Karla Večeřová vystudovala obor Výživa člověka a po zkušenostech z praxe se rozhodla orientovat nejen podle výživové hodnoty potravin ale také podle toho, jak celkově působí. Dověděli jsme se, že mít jen informace nestačí, je dobré vyzkoušet v praxi přidat některá vylepšení jídelníčku. Není třeba radikálně zrušit dosavadní návyky a přejít na úplně jiný režim stravování - už proto, že to málokdo vydrží. Lépe je dovědět se, co našemu tělo prospívá, aby lépe fungovalo, najít zdraví prospěšné suroviny a pak postupně přidávat nové prvky nebo rozšířit nabídku o něco nového (např. u dětí zaměnit částečně sladkosti s bílým cukrem z klasického obchodu za dobroty z ovocných sirupů nebo medu atd...). Začít tím, že vyměníme jedno jídlo denně. Jako nejhodnotnější z hlediska výživy jmenovala paní Karla obiloviny, luštěniny a semena nebo oříšky, u kterých je třeba respektovat zákonitosti, které provázejí jejich zpracování (aby byly dobře stravitelné a také chutné). Jako první variantu můžeme zkusit do zeleninových polévek přidávat lžíci luštěnin (např. červená čočka) a lžíci obilovin (jáhly, pohanka, proso, špalda, rýže). Přednost by měly dostat místní a sezónní potraviny (jahody v zimě skutečně nepomohou) v čerstvém nebo chlazeném stavu. Zeleninu podle sezóny je dobré tepelně upravovat. K pití nám paní Karla doporučila příjemně horkou vodu nebo vodu s umeoctem (výluh ze spec. druhu švestek) nebo také výluh ze zázvoru - teplota vody a přísady pomáhají lepšímu trávení a podpoří fungování metabolismu. Mluvilo se také o nahrazení vápníku z mléka jinými surovinami. A na závěr je třeba připomenout ještě jednu zásadu - jíst bychom měli to, co nám chutná, s chutí a v klidu, nikoli ve stresu a s odporem proto, že někdo řekl, že je to "zdravé".

Pokud vás názory paní Karly zaujaly, můžete si pořad poslechnout v našem audioarchivu a nebo si prohlédnout její stránky "Zdravě s chutí". Doporučila pro začátečníky kuchařky autorky Hany Zemanové - "Bioabecedář" a "Biokuchařka".

Recept na pomazánku se zeleninou najdete v našem receptáři.

Jako odměny za poslané dotazy ze SMS jsme připravili tři odměny - první z nich se jmenuje "Sladké mlsání z mámina notýsku" autorky Moniky Lazarové. Jak už samotný název kuchařky napovídá, jedná se o recepty na výrobu a pečení sladkých dobrot, které u nás v našich podmínkách mají nějakou tradici a počítají s obyčejnými surovinami. Díky tomu nebudete potřebovat celé vanilkové lusky, tamarindovou pastu, čerstvé maliny, sezamová semínka nebo jiné exotické či drahé přísady, které v naší vesnické samoobsluze stále nemají a nemají. A které často požadují v receptech časopisy pro ženy.

Postup přípravy těsta a pečení je tu vždycky pečlivě rozepsaný nebo nafocený a není v něm nic nadmíru těžkého. V úvodu knížky se vysvětlují i pojmy korpus, náplň, jak se dělá marcipán nebo kynuté těsto. Výsledkem názorných postupů pak jsou koláče, štůdly, makovce, řezy nebo šátečky, do kterých se můžete bez obav pustit i když zatím velkými zkušenostmi v kuchyni neoplýváte.  Já oceňuji ještě autorčiny rady navíc, které tu pomáhají zvládnout případná úskalí nebo navrhují varianty jak postupy nebo těsto vylepšit.

Barevné obrázky jistě nadchnou i větší děti, které by se třeba rády do pečení zapojily. Knížka vyšla v nakladatelství Grada v roce 2012.

Další dvě odměny jsou sešity receptů "Pstruh ve zdravém jídelníčku".

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.