Zelenina a děti
Zeleninu nechtějí jíst hlavně děti. Příčinou bývá nepříjemná chuť a špatný příklad rodičů. Vyplývá to z šetření Fóra zdravé výživy. Dítě vnímá chuť pokrmů mnohem intenzivněji než dospělý člověk. Sladká chuť je pro děti přijatelná, nahořklá nebo kyselá je pro ně naopak nepříjemná. Odborníci na zdravou výživu proto radí nedávat malým dětem kyselé pomeranče, kiwi a jablka, ani nahořklé druhy zeleniny, jako jsou některé saláty a brukvovité rostliny.
Co je podle odborníků naopak velmi dobré, je rodinný zvyk jíst zeleninu jako oblohu ke každému jídlu a ovoce ve formě salátů místo moučníku. Dítě pak má ovoce a zeleninu za přirozenou součást stravy a nenechává ji na talíři. Zdravý člověk by měl denně sníst nejméně pět porcí ovoce a zeleniny. Jednou porcí se rozumí čajový šálek s obsahem 80 až 100 gramů, například šálek zeleninového salátu nebo ovocné šťávy, menší jablko či pomeranč, jedna mrkev. Denně by to mělo být nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny. Podle dubnového průzkumu na internetovém portálu nadoma.cz 49 procent z více než 5000 lidí, kteří odpovídali, zásobuje své tělo vitaminy především z ovoce, 41 procent ze zeleniny a jen šest procent užívá vitaminové doplňky. Více než tři porce zeleniny denně sní jen 6 procent lidí, necelá třetina dvě až tři porce a třetina jen jednu porci.