Květy na talířích

20. ledna 2008 Vítejte, senioři

K tomu nejkrásnějšímu, co nám příroda nabízí, patří bezesporu květy. Možná pro vás bude překvapením, že nemusí zdobit sváteční stůl pouze v kyticích ve vázách

   K tomu nejkrásnějšímu, co nám příroda nabízí, patří bezesporu květy. Možná pro vás bude překvapením, že nemusí zdobit sváteční stůl pouze v kyticích ve vázách, ale že se mohou stát přímo součástí pokrmů. Tato tradice je známá mnoho staletí v celém světě. Používají se většinou květy, které jsou nám dobře známé a jsou snadno dostupné. Některé patří mezi léčivé byliny, ale pro danou situaci to není podstatné. Jako jedlé květy můžeme použít např. květy macešky, brutnáku, jíst se dají i růže nebo růžová poupata, ibišek či vřes. Pro potřeby slavnostní kuchyně můžeme použít i květy usušené. Jako jedlá květinová ozdoba se může uplatnit také karafiát, chryzantémy, pestrobarevné muškáty, chrpy, hrachory nebo kvetoucí snítky levandule. Barevné květy lichořeřišnice, která se často pěstuje jako léčivka, můžeme přidávat do rizota nebo do salátů. Květy měsíčku zahradního se dají použít do slaných pokrmů. Strávníky můžeme okouzlit kvítky sedmikrásek nebo fialek, které můžeme přidat i do polévky.

   V „květinové kuchyni“ se meze fantazii nekladou. Musíme však dodržovat některá základní pravidla. Je třeba především vědět, že květy jsou skutečně jedlé a ověřit si, že nebyly ošetřeny pesticidy. Proto nepoužíváme květiny koupené v běžném květinářství nebo na trhu. Před použitím musíme odstranit všechny pestíky, tyčinky a bílé části, protože mohou být hořké.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.