Puškvorec je světový
Málokterá bylina má tak pestré možnosti použití v různých formách jako oddenek puškvorce.
Je slavný nejen v evropském, ale i v asijském bylinářství. Už dávné čínské prameny tvrdí, že puškvorcová tinktura zlepšuje zrak i sluch a má protiprůjmový účinek. Působí proti nadýmání, zánětům, podporuje i krvetvorbu. Také v evropském bylinářství se oddenek puškvorce používá při různých zdravotních potížích. U nás je znám jako bylina, která podporuje trávení. Povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a podněcuje látkovou výměnu. Pomáhá při nadýmání a průjmech.
Zevně se odvar z puškvorce užívá k omývání špatně se hojících ran a jako přísada do koupelí posilujících nervovou soustavu. Na jednu koupel potřebujeme čtvrt až půl kilogramu oddenku. Povaříme v přiměřeném množství vody a přecedíme do vany.
Při nechutenství se doporučuje užívat prášek z oddenku třikrát denně na špičku nože před jídlem.
Bylinářství našich prababiček znalo puškvorcový chléb zlepšující trávení a chuť k jídlu. Kousky oddenku se kandují běžným způsobem - stejně jako jiné druhy ovoce. Kousky puškvorce se nakládají do cukru. Užívají se dva až tři kousky denně.
Puškvorec nechybí ani v žaludečních „hořkých“ likérech. V některých krajinách Polska je tato léčivka oblíbená také jako bylina podporující pocení.