Rakytník je plný vitamínů

6. září 2007 Vítejte, senioři

Stejně jako šípky má rakytník řešetlákový bohatý obsah vitamínu C, proto jej můžeme využít ve stejných případech jako plody růže šípkové, například v prevenci chřipkových onemocnění.

Oranžovohnědé bobule rakytníku zrají od září do října a mají příjemnou ananasovou vůni. Nejvíc účinných látek obsahují na počátku zralosti. Rakytník je u nás neprávem opomíjený především proto, že se nesnadno sklízí. Na trnitých větévkách drží velmi pevně, při trhání se plody snadno rozmačkají a šťáva vyteče bez užitku. U našich německých sousedů i v řadě jiných zemí je přes zmíněnou nevýhodu velmi oblíbený.

Z rakytníku můžeme připravit např. sirup. Šťávu po vylisování plodů necháme ustát. Pak odstraníme sedlinu. Asi 2 minuty povaříme prudkým varem. Na 350 ml šťávy potřebujeme 650 g cukru. Za horka plníme láhve.

Proti únavě a pocitu rozlámanosti mohou pomoci zmražené plody. V mražáku je můžeme uchovávat po celý rok. Dvě čajové lžičky necháme rozmrazit a rozmačkáme ve sklenici vody. Do nápoje přidáme trochu medu. Na posílení organizmu pijeme jednu až dvě sklenice denně.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.