Skořice, hřebíček, zázvor
Skořice se v Indii a Číně používala jako koření i léčivá bylina už před pěti tisíci lety.
„Jak může žít ten, kdo nejí skořici?“ ptaly se staré herbáře. Skořice podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, posiluje žaludek. Doporučovalo se užívat ji v kúrách při revmatických potížích. Skořice prokrvuje, prohřívá a uvolňuje energetické blokády.
Žvýkání hřebíčku doporučují některé historické i současné bylinkové receptáře při bolestech zubů a pachu z úst.
Léčivým kořením je také zázvor. První zprávy o něm lze najít už v prastarých indických textech psaných sanskrtem. Zázvor podporuje trávení, v dávných dobách byl součástí všech protijedů. Posiluje a rozehřívá. Prochladneme-li, můžeme předejít zdravotním komplikacím uvařením černého (pravého) čaje, do kterého přidáme trochu zázvoru.