Návštěva ve Vincafé Filoménka
Pod patronátem světice, které zranění z mučení uzdravila dle pověsti sama Panna Maria, vznikla v Brně na ulici Grohova v blízkosti Filozofické fakulty MU a kostela Svaté Rodiny nová kavárna.
Spravují ji sestřičky z Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka a daly jí název Vincafé Filoménka. Vydejte se s námi na návštěvu místa, kde, cokoli si dáte, uděláte dobrý skutek.
„Hledaly jsme takový název ukázující na to, že nenabízíme jen kávu a zákusky, ale i slané koláče a pečivo, které sami zde v kuchyni připravujeme, a samozřejmě výborné františkánské víno,“ přibližuje vznik vincafé s. Edita Troppová, která za celým projektem stojí. „Sice důvod k otevření tohoto podniku nebyl nijak poetický, šlo o reakci na zákon o částečném majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi, ze kterého vyplývá, že po 30 letech od nabytí účinnosti přestane stát podporovat činnosti církví, včetně řádů. Musíme se o naše díla umět postarat i po ekonomické stránce,“ přiznává s. Edita. Při pohledu na nabídku, je myšleno snad na každého jak po chuťové stránce tak po zdravotní. „Snažíme se, aby vždy byl alespoň jeden výrobek bezlepkový, mléko bezlaktózové a, když je potřeba, připravíme vydatné snídaňové menu i odpoledne,“ usmívá se vedoucí Filoménky paní Taťána Troppová. Vůně kávy a dobrot, krásně nazdobených, láká k posezení v prostorné světlé místnosti, kde lze zažít dotek jara, přestože venku zrovna mrzne. Pro nejmenší návštěvníky je k dispozici i dětský koutek s kuchyňkou. „Těší nás, že si sem našli cestu nejen studenti, nebo starší lidé, ale i rodiče s dětmi. Jsme tu pro všechny,“ zdůrazňuje ještě sestra Edita. Servírka Monika dodává, že je pro ni vyloženě potěšením, když se jí podaří zlepšit hostům náladu. Laskavé slovo a umění malovat obrázky do pěny chutného cappucina jsou prý účinnými nástroji, ale chuť domácích s láskou pečených sladkostí, kynutých koláčů i celozrných housek také udělá své, jak potvrzuje jedna z návštěvnic: „Slyšela o vynikající šlehačkové roládě, ale tato „Pavlova“ nemá chybu. Je prostě výborná“. Právě tyto dva dezerty jsou jedny z nejprodávanějších, potvrzují cukrářky Věra Novotná a Eva Nemergutová, které zrovna láskyplně chystají čokoládové muffiny. Ty i cokoli jiného, co si zde dáte, „přispěje k tomu, aby dobro mohlo růst,“ jak se píše na titulním listu Menu.